Зиновјев, човек који је демаскирао „колонијалну демократију“

 

Sputnik Србија, 10.01.2020

 

Ко је аутор данас чувене синтагме „колонијална демократија“, социолог и логичар, научник и дисидент, Рус чија је књига разговора „О руској катастрофи“ недавно објављена код нас?

 

Зашто је Александар Зиновјев између „бити“ и „имати“ увек бирао прво, шта га је навело да „перестројку“ још 1985. године назове „катастројка“, а глобализацију — подјармљивањем и окупацијом незападног света, да ли су речи које је изговарао пре неколико деценија, а које су се тицале односа Запада према Русији и Истоку биле пророчке — питања су чији су одговори садржани у новом наслову издавачке куће „Информатика“. О Зиновјеву, парадоксима његове биографије, бескомпромисним начелима, о дисиденту који је и после живота на Западу остао „комуниста романтичар“ — у емисији „Орбита културе“ разговарамо са Славољубом Качаревићем из издавачке куће „Информатика“ и социологом Слободаном Рељићем, аутором предговора.

Колико година и деценија је настајала књига „Џез фаце“ и шта се све нашло међу њеним корицама, открива њен аутор, љубитељ и познавалац џеза Војислав Пантић.

Како изгледа свакодневица тинејџера Милице, Сенке и Пашка и ко све чини да њихов живот добија и губи на лепоти и пуноћи, шта се све налази тамо, иза „Четири кише“, сазнајемо од Љубице Арсић, писца истоименог недавно објављеног романа.

Гост „Орбите“ је и један од најуспешнијих и најпопуларнијих позоришних, филмских и телевизијских глумаца Игор Ђорђевић, првак драме Народног позоришта, главни јунак чувеног Камијевог комада „Калигула“, чије су пробе почеле ових дана на сцени националног театра.