Београд домаћин скупа о сарадњи Србије и Русије крајем јуна

РТС – Радио Телевизија Србије, 2.06.2017

 

У Београду ће се крајем јуна одржати „Београдски стратешки дијалог“ на којем ће се на експертском нивоу разговарати о сарадњи Русије и Србије, али и о најважнијим проблемима широм света, пише лист „Известија“.

Позивајући се на изворе блиске српском руководству, тај московски дневник наводи да ће у расправи учествовати водећи експерти балканског региона, представници Европског парламента и законодавци из многих европских земаља.

Најављено је присуство председника Србије Александра Вучића и руских посланика предвођених замеником секретара Генералног савета владајуће странке Уједињена Русија Сергејом Железњаком, пренео је Тас.

Према речима организатора, форум би могао да постане регионална балканска верзија Минхенске конференције о безбедности.

„Нова платформа је створена под покровитељством српског руководства и у сарадњи са Међународним интелектуалним клубом Зиновјев. Главни циљ је унапређење сарадње између Београда и Москве“, рекао је саговорник Известије.

Тај извор је додао да је идеја да се размене мишљења о кључним спољнополитичким проблемима и да се одржи међународни дијалог о свим областима. Пре свега, агенда форума ће укључити и проблеме јачања свих европских регионалних безбедносних и развојних економских веза.

Заменик председника Одбора за спољну политику државне Думе (доњи дом парламента) Алексеј Чепа верује да ће таква иницијатива „створити основу за тражење начина да се стабилизује Балкан и негују билатерални односи“.

Подсећа се да је Београд донео одлуку о оснивању Националну агенцију за координацију сарадње са Русијом и Кином, на чијем челу ће, према писању медија, бити бивши председник Томислав Николић.

Наводи се и да Србија верује да ће расправе у Београду допринети да се приближе руске и позиције ЕУ, а Србија би у томе могла да има улогу медијатора.