Владимир Путин о данашњем свету: Они који сеју ветар пожњеће олују

„Политика“ новине (Београд, Србија), 28.10.2022

 

С.Р.

Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава, рекао је председник Русије.

„Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидљивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата, оценио је јуче Владимир Путин констатујући да „Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели да то трпи, што је главна контрадикција”.

Руски председник, обраћајући се на дискусионом форуму „Валдај”, чија је тема „Свет после хегемоније: правда и безбедност за све”, оценио је да је „ситуација револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе” и додао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима”.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је назвао историјском чињеницом то да су Руси и Украјинци један народ. На питање да ли се може сматрати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: „Донекле, да”.

Руски лидер је изрекао низ критика на рачун Америке и Запада уопште.

„Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава”, оценио је Путин упозоривши да ће „они који сеју ветар пожњети олују”.

Данашње власти у свету, по његовим речима, желе да живе без било каквих правила. Догађаји у свету, сматра, настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама.

На Западу нема јединства, то је конгломерат, рекао је руски председник.

„Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци, предузео низ корака усмерених на ескалацију”, оценио је он уз опаску да САД немају шта да предложе свету, осим своје доминације.

„У савременом свету тешко да ће бити могуће остати по страни. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута – или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушају да пронађу решења – нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим”, нагласио је Путин.

Он је, преноси „Спутњик”, истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак и у јеку„хладног рата никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.

Запад, како је оценио, жели све ресурсе човечанства.

„Задатак је био јасан – ојачати безусловну доминацију Запада у светској економији и политици. За то је требало употребити природне и финансијске ресурсе, интелектуалне, људске и економске могућности целе планете, учинити то под изговором такозване нове глобалне међузависности… Подсетио бих на још једног филозофа – Александра Александровича Зиновјева, чију стогодишњицу ћемо прославити управо ових дана, 29. октобра. Још пре више од 20 година рекао је да је за опстанак западне цивилизације, на нивоу који је она достигла, неопходна цела планета као окружење за постојање, сви ресурси човечанства. Они их и желе. То је тачно”, рекао је председник.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање представника Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске и економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. Једноставно су полудели”, констатовао је Путин.

Политику САД као хегемона окарактерисао је као погрешну и истакао да Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију.

Русија, како је поручио, нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада.

„У садашњим условима жестоког сукоба, неке ствари ћу рећи отворено: Русија, као независна, самодовољна цивилизација, никада себе није сматрала и не сматра непријатељем Запада. Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија – то су исти облици расизма као русофобија и антисемитизам, као и све манифестације ксенофобије”, рекао је руски председник додајући да је његова земља покушала да изгради односе са Западом и НАТО-ом, шаљући поруку: хајде да живимо као пријатељи.

Путин је упозорио и да све док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност да буде примењено и додао Русија самоиницијативно није говорила да га може употребити.

По његовим речима, није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана, али су оне то урадиле јер су мислиле да је то у њиховом интересу.

„Имамо војну доктрину, нека је прочитају”, прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије. Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.

Говорећи о нападима на гасоводе „Северни ток”, рекао је да је то ствар без преседана, али смо ипак сведоци тих тужних догађаја.

Овогодишњем састанку клуба „Валдај” присуствује 111 експерата, политичара, дипломата и економиста из 41 земље.