Интервью с Ольгой Зиновьевой на радио Болгария (на болгарском языке)

Радио Болгария, 14.03.2016

В руското съвременно общество трябва да останат живи някои идеи на философа Александър Зиновиев. Трябва да има анализ на комунистическото минало. Без да се знае миналото на Русия, на руското население ще му бъде трудно да се позиционира в съвременния свят. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Олга Зиновиева, ръководител на Международния научно-образователен център към Московския университет на името на съпруга й — философа Александър Зиновиев. Олга и Александър Зиновиеви са били изгонени от страната си и 21 години са живели в Германия:

Той предупреждаваше, че това преустройство, в което беше хвърлена нашата страна, е катастрофа. Той я наричаше не перестройка, а “катастройка“. Той предупреждаваше, че социалистическата система е в криза. Кризите са присъщи на всички социални системи. Кризите обаче се преодоляват. За да се преодолее тази криза, нямаше нужда да се разрушава строят. Не може да се изхвърли всичко онова, което се е случило преди перестройката. 

Работата с творческото и научното наследство на Александър Зиновиев, пренасянето на неговите идеи в научния и творческия свят, разпространяването на книгите му, издаването им и създаването на центъра за провеждане на четения е моята основна дейност. Нашата дейност в известен смисъл носи характера навъпрекизма. Това не е съпротивление. За мен защитата на лицето на моята родина и осъзнаването на това, че аз също отговарям за това лице, особено след 21 години емиграция. Моята позиция и на Александър Зиновиев силно се различаваше от позицията на онези емигранти, които се оказаха в Европа, САЩ и т.н. Върнахме се поради тези международни обстоятелства. Когато говорим за Югославия, за бомбардировките, за Александър Зиновиев беше недопустимо да остане при тези условия в Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.